olej rycynowy

Olej rycynowy – jak możemy wykorzystać go w codziennej pielęgnacji?

Olej rycynowy to produkt dostępny w aptekach, od lat znany, choć nie do końca wiele z nas jakie właściwości posiada. Stosowany dawniej przede wszystkim jako środek na zaparcia, dziś możemy śmiało stwierdzić, że może wiele dobrego zrobić i dla naszej urody. Jest tani, a przede wszystkim łatwo dostępny, bez problemu znajdziecie go od ręki w każdej aptece, zarówno stacjonarnej, jak i online.

Dlaczego warto włączyć olej rycynowy do codziennej pielęgnacji? Na co i jak możemy go wykorzystać? Na te wszystkie pytania poszukamy odpowiedzi!

Czym jest olej rycynowy?

Olej rycynowy (inaczej rącznikowy) pozyskuje się z nasion rącznika pospolitego (Ricinus communis) poprzez tłoczenie na zimno oraz wygotowywanie z wodą, co pomaga zniwelować toksyczną rycynę.

W składzie oleju rycynowego znajduje się gliceryd 18-węglowego kwasu rycynolowego, odpowiedzialny za działanie nawilżające. Ponadto znajdziemy w nim również glicerydy kwasów tłuszczowych (np. palmitynowego, linolowego czy oleinowego). Olej rycynowy stanowi źródło kwercetyny oraz glikozydów flawonowych, o właściwościach antyoksydacyjnych.

Olej rycynowy posiada gęstą konsystencję, zazwyczaj jest bezbarwny, bądź ma lekko żółty kolor. Stosowany jest szeroko w przemyśle kosmetycznym, spożywczym, chemicznym czy farmaceutycznym.

Olej rycynowy – właściwości i działanie

Olej rycynowy, stosowany wewnętrznie posiada właściwości przeczyszczające, jest pomocny przy zaparciach. Składniki w nim zawarte poprawiają perystaltykę jelit, pobudzają enzymy trzustki oraz ułatwiają wypróżnienie.

Stosowany zewnętrznie zaś, posiada działanie regenerujące, nawilżające, natłuszczające, łagodzące i zmiękczające. Wspiera porost brwi i rzęs, wzmacnia włosy i paznokcie. Ponadto posiada właściwości przeciwbakteryjne oraz przeciwzapalne.

Dzięki swojemu spektrum działania, olej rycynowy posiada szerokie zastosowanie w kosmetyce.

Olej rycynowy na włosy

Olej rycynowy może być stosowany bezpośrednio na włosy, istnieją również gotowe kosmetyki do włosów bazujące na oleju rycynowym. Można go aplikować na włosy zarówno suche, jak i mokre.

Jeśli chcemy zastosować olej rycynowy w celu ograniczenia wypadania włosów, zaleca się przed umyciem wcierać go w skórę głowy przez ok. 5 min, po godzinie zaś dokładnie umyć głowę.

Stosowany na mokre końcówki włosów (nie należy go spłukiwać, zaś wysuszyć suszarką) pozwoli ograniczyć rozdwajanie końcówek włosów.

Na włosy olej rycynowy można stosować w połączeniu z innymi olejami (np. kokosowym) – w stosunku 1:2, aplikując na włosy, a po godzinie myjąc głowę. W tym przypadku doskonale sprawdzi się w przypadku włosów suchych i wymagających zregenerowania.

Olej rycynowy na włosy – efekty

Czego możemy spodziewać się stosując olej rycynowy na włosy? Przede wszystkim możemy liczyć na gęstsze, grubsze, miękkie i bardziej lśniące włosy. Ponadto olej rycynowy ogranicza rozdwajanie końcówek oraz wspomaga ich porost.

Najczęściej olej rycynowy stosowałam poprzez aplikację na noc, następnie rano myłam dokładnie głowę. Po regularnym stosowaniu nocnej „kuracji” zauważyłam, że włosy są mocniejsze, lśniące i bardziej gęste. I to jest właśnie istota efektów stosowania oleju rycynowego na włosy – liczy się systematyczność.

Olej rycynowy na rzęsy i brwi

Stosowany na brwi i rzęsy, olej rycynowy regeneruje je, wzmacnia oraz lekko przyciemnia. Ponadto stymuluje porost włosów. Na rzęsy najwygodniej nakładać olej rycynowy przy pomocy szczoteczki, np. po zużytym wcześniej tuszu do rzęs. Szczoteczkę oczywiście należy wcześniej wyczyścić. Należy również zachować szczególną ostrożność, aby olej rycynowy nie dostał się do oka.

Jeśli chodzi o brwi dobrze sprawdza się u mnie aplikowanie poprzez zanurzenie patyczka do uszu w oleju rycynowym, a następnie nałożeniu na brwi. Spokojnie można byłoby aplikować go na brwi również palcami, po umyciu rąk oczywiście.

Gęsta konsystencja oleju rycynowego znacznie ułatwia aplikację na brwi oraz rzęsy. Polecam stosowanie oleju na noc, a następnego dnia zmyć wacikiem kosmetycznym, nasączonym ciepłą wodą.

Olej rycynowy na skórę

Olej rycynowy może być również stosowany na skórę, w szczególności suchą, twardą czy popękaną, jak w przypadku pięt, kolan czy łokci. Skutecznie łagodzi podrażnienia, a także wspiera gojenie ran. Ponadto nawilża, wygładza i natłuszcza skórę. W tym przypadku również najlepiej stosować olej rycynowy na noc.

Właściwości nawilżające, antybakteryjne oraz przyspieszające gojenie raz sprawiają, że olej rycynowy może być stosowany przy trądziku czy oparzeniach słonecznych. W tym celu możemy przemywać olejem nałożonym na wacik kosmetyczny zmienione obszary skórne, a następnie po godzinie przemyć skórę wodą.

Olej rycynowy nawilża oraz zmiękcza skórę. Ponadto wspiera syntezę kolagenu i elastyny, które odpowiadają za elastyczność i jędrność skóry. Może korzystnie wpłynąć na spłycenie zmarszczek mimicznych oraz opóźnienie pojawienia się zmarszczek.

Co ciekawe, olej rycynowy możemy również stosować do demakijażu, poprzez zmoczenie płatka kosmetycznego wodą oraz dodanie kilku kropel oleju i zmycie makijażu.

W przypadku skóry trądzikowej i podrażnionej, olej rycynowy również znajdzie zastosowanie, głównie ze względu na właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybicze i regenerujące. Należy aplikować na noc olej, zwłaszcza na obszarach podrażnionych.

Olej rycynowy na dłonie i paznokcie

Stosowany na dłonie oraz paznokcie, olej rycynowy zadziała regenerująco oraz kojąco. Wzmocni paznokcie oraz zapewni zdrowy i piękny wygląd płytki paznokcia.

Olej rycynowy zaleca się wmasowywać w dłonie oraz paznokcie, nakładać rękawiczki bawełniane oraz pozostawienie ich wraz z olejem na dłoniach na przynajmniej 1 godzinę.

Dlaczego warto włączyć olej rycynowy do codziennej pielęgnacji?

Olej rycynowy jest tani (butelka ok. kilku złotych), ogólnodostępny, a przede wszystkim może zdziałać wiele dobrego dla wyglądu naszej skóry, włosów czy paznokci. Warto natomiast podkreślić, że najlepsze efekty przyniesie jego regularne stosowanie.

Z pewnością olej rycynowy stanowi jeden z hitów aptecznych, o których warto wiedzieć. Polecam Wam włączyć go uzupełniająco do codziennej pielęgnacji.